Nieuws overzicht
Deel op:

Steeds meer apothekers kiezen voor een regionale samenwerking met behulp van eHealth

Apotheken trekken steeds vaker samen op om nieuwe ontwikkelingen door te voeren en een gezamenlijke eHealth-strategie uit te rollen. PharmaPartners ondersteunt apotheken in de groeiende vraag naar eHealth-oplossingen en helpt ze bovendien om de samenwerking een vliegende start te geven met een aantrekkelijk eHealth-groepsaanbod.

Het eHealth-groepsaanbod voor apothekers is dé manier om de samenwerking tussen verschillende apotheken in de regio aan te gaan. Naomi Cools, Accountmanager eHealth bij PharmaPartners, denkt hierin graag mee. Cools: “Binnen een regio bestaat er als het ware een driehoeksverhouding tussen de apotheek, de patiënt en de huisartsenpraktijk. Bij een zorgvraag is de patiënt vaak afhankelijk van zowel de apotheek als de huisarts. Het is daarom zaak dat de patiënten goed kunnen communiceren met beide zorgverleners én dat de apotheek en de huisarts ook goed met elkaar communiceren. Dit kan eenvoudig met de juiste eHealth-oplossingen.”

Het patiëntenportaal MijnGezondheid.net en de app MedGemak zijn daar mooie voorbeelden van. Inmiddels maakt al 95 procent van de Medicom-huisartsen gebruik van die oplossingen. Cools: “Op dit moment zijn wij met 5,5 miljoen gebruikers het grootste patiëntenportaal van Nederland. Een groot deel van de patiënten in Nederland gebruikt het portaal voor het contact met de huisarts. Apothekers kunnen hier dus van profiteren. Belangrijker nog: de zorg voor de patiënt verbetert wanneer de communicatie tussen de huisarts en de apotheker vlekkeloos verloopt.”

"Op dit moment zijn wij met 5,5 miljoen gebruikers het grootste patiëntenportaal van Nederland."
Naomi Cools, Accountmanager eHealth bij PharmaPartners

Samen de stap zetten

Volgens Cools is het voor apothekers heel interessant om de stap naar eHealth samen te zetten. “Het is binnen een zorgregio belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan”, benadrukt Cools. “Door samen in te zetten op eHealth bereik en bind je meer patiënten én bevorder je onderlinge samenwerking. Door als samenwerkende apothekers een mantelovereenkomst te sluiten voor MijnGezondheid.net en MedGemak vereenvoudig je dit proces.”

De samenwerking is ook financieel interessant. Al vanaf drie samenwerkende apotheken kan er een mantelovereenkomst worden aangegaan met PharmaPartners eHealth voor MijnGezondheid.net en MedGemak. Hierbij kunnen deze apotheken tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van het portaal en de app en kunnen zij deze ook gezamenlijk introduceren bij hun patiënten.

Door gezamenlijk te starten met het gebruik van eHealth-oplossingen verdelen apothekers bovendien de werkdruk. Cools: “Bij een overstap moet je patiënten informeren en het portaal en de app actief promoten. Samen optrekken maakt dit een stuk eenvoudiger.” Om de werkdruk nóg verder te verminderen, helpt PharmaPartners samenwerkende apothekers met een helder stappenplan en technische ondersteuning.

Zorginkoopbeleid 2022

“De druk op de zorg wordt de komende jaren steeds groter”, stelt Cools. “Hierdoor wordt het steeds belangrijker om zo snel mogelijk in te zetten op oplossingen die bijdragen aan een toekomstbestendige, efficiënte, digitale zorg waarbij apotheken van cruciaal belang zijn. Dit is ook terug te zien in het zorginkoopbeleid van 2022 bij zorgverzekeraars als Zilveren Kruis, VGZ en CZ. Bij deze zorgverzekeraars speelt het onderwerp ‘digitale farmacie’ een grote rol. De eHealth-oplossingen MijnGezondheid.net en MedGemak bieden hier invulling aan voor apotheken. Cools wil dan ook zo veel mogelijk apothekers informeren over de eHealth-oplossingen van PharmaPartners. “Onze focus ligt op dit moment voornamelijk op de apotheken. Voor deze klantgroep zijn we volop oplossingen aan het ontwikkelen. Interactie met het patiëntdashboard en de optimalisatie van de communicatiemodule middels automatische berichtgeving naar de patiënt zijn hier voorbeelden van. Daarnaast zijn we bezig met het verder ontwikkelen van de bestaande oplossingen om de apothekers te ondersteunen in hun dagelijkse bezigheden. Apotheken die nu beslissen om gebruik te maken van het groepsaanbod, profiteren meteen van de nieuwste ontwikkelingen. We zijn op zoek naar de optimale verbinding tussen de huisarts, de apotheker en de patiënt.”

"Apotheken die nu beslissen om gebruik te maken van het groepsaanbod, profiteren meteen van de nieuwste ontwikkelingen."
Naomi Cools, Accountmanager eHealth bij PharmaPartners

Apothekers die meer willen weten over de mogelijkheden voor hun regio kunnen contact opnemen met Naomi Cools, Accountmanager eHealth, naomi.cools@pharmapartners.nl.

Download ""