Nieuws overzicht
Deel op:

"We moeten het samen doen"

Samenwerking. Dat staat centraal bij Alphen op één Lijn, een multidisciplinair wijksamenwerkingsverband uit Alphen aan den Rijn. Samenwerking tussen verschillende eerstelijnszorgverleners om de beste patiëntzorg te kunnen bieden. PharmaPartners speelt daarbij een belangrijke rol.

Alphen op één Lijn (AOEL) maakt onderdeel uit van de regio-organisatie Rijn en Duin. Als organisator en ondersteuner helpt AOEL aangesloten zorgverleners om het vak leuk te houden. Door samen te werken, te ondersteunen en te ontzorgen. Zo moet het werk voor zorgverleners efficiënter en beter behapbaar worden. “Dat is de uitdaging waar we nu voor staan. Het bordje van de zorgverleners is ontzettend vol. Daarom is het zo belangrijk om de samenwerking op te zoeken”, vertelt Irene van der Roest. Ze werkt bij AOEL als zorginhoudelijk deskundige voor de apotheken.

Een groot gedeelte van alle eerstelijnszorgverleners in Alphen aan den Rijn is aangesloten bij AOEL. Dus niet alleen huisartsen en apotheken, maar ook bijvoorbeeld fysiotherapeuten, podotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten.

Werkdruk

Het doel van AOEL is duidelijk: een efficiënter werkproces creëren voor de zorgverleners. Digitalisering speelt hierin een belangrijke rol en daarbij helpen de oplossingen van PharmaPartners. In Alphen aan den Rijn werken alle huisartsen en apotheken inmiddels met Medicom en Pharmacom. Ook maken ze gebruik van MijnGezondheid.net en de app MedGemak. Van der Roest: “Een belangrijke doelstelling is om de werkdruk bij de zorgprofessionals naar beneden te krijgen. Het gebruik van MijnGezondheid.net en MedGemak helpt daarbij.”

Daisy de Jong, ICT-implementatie medewerker van AOEL, vult aan: “Via MijnGezondheid.net en MedGemak nemen patiënten digitaal contact op met de huisarts of apotheek. Dat scheelt een heleboel telefoontjes. Als zorgverlener kun je het bericht van een patiënt dan behandelen op een door jou gekozen moment. Zo maak je de zorg planbaarder. Daar willen we met z’n allen naartoe.”

Op maat gemaakte trainingen

Om alle aangesloten zorgverleners mee te krijgen in het proces van digitalisering, en het gebruik van MijnGezondheid.net en MedGemak, organiseerde AOEL trainingen. Deze op maat gemaakte trainingen van PharmaPartners waren bedoeld voor medewerkers van de huisartsenpraktijken en apotheken van de aangesloten zorgverleners. “Vooraf hebben we bij onze huisartsen en apotheken geïnventariseerd welke vraagstukken er waren en tegen welke problemen ze aanliepen. Deze onderwerpen lieten we aan bod komen tijdens de trainingen”, zegt Van der Roest.

De Jong: “Op advies van PharmaPartners hebben we de trainingen gesplitst. Er was een training specifiek voor huisartsen en een training voor apotheken. Zo bedienden we iedere doelgroep zo goed mogelijk. Mensen konden de training zowel fysiek als digitaal volgen.”

De trainingen waren een groot succes, vertelt Van der Roest. “De opkomst was heel hoog. Dat kwam mede omdat we onze huisartsen en apotheken vooraf nadrukkelijk wezen op het belang van de training. Juist om die reden was het erg prettig om te merken dat de reacties op de training erg positief waren. Iedereen heeft er veel van opgestoken.”

“Patiënt is onderdeel van het geheel”

Nu is het tijd voor de volgende stap: verdere uitrol naar de patiënt. Van der Roest: “We vinden het belangrijk dat onze zorgverleners de kennis hebben om eventuele vragen van patiënten te beantwoorden. Nu onze zorgverleners die basiskennis hebben, gaan we het gebruik van MijnGezondheid.net en MedGemak meer promoten naar patiënten. Bijvoorbeeld met artikelen in ons eigen magazine, informatiefolders en de filmpjes van PharmaPartners op schermen in de wachtkamers.”

Dan is het aan de patiënt om een steentje bij te dragen aan efficiëntere zorg. De Jong: “De patiënt is onderdeel van het geheel. We moet het samen doen. Meer zelfregie bij patiënten helpt daarbij. Naar de toekomst toe wordt het heel belangrijk dat patiënten zaken kunnen regelen, zonder dat ze daarbij zelf een zorgverlener hoeven te spreken. Zo helpen we elkaar.”

Samen het vak leuk houden

AOEL is erg blij met de stappen die gezet zijn op weg naar verdere digitalisering. Van der Roest: “Zeker in deze tijd, waarin een tekort aan zorgmedewerkers is, is het enorm belangrijk om je processen zo efficiënt mogelijk in te richten. Dat doen we ook samen met de andere zorgverleners binnen ons wijksamenwerkingsverband.”

De Jong: “Uiteindelijk willen we maar één ding: patiënten zo goed mogelijk helpen. En ons vak leuk houden. PharmaPartners helpt daarbij. Met gerichte trainingen, advies en natuurlijk de slimme oplossingen.”

Wilt u de medewerkers in uw zorggroep of regio ook op maat gemaakte trainingen over MijnGezondheid.net, MedGemak, Medicom en Pharmacom aanbieden? Stuur een mailtje naar marketing@pharmapartners.nl!

Download ""