Innovaties lego
Nieuws overzicht
Deel op:

Eerste apotheken gaan live met Labelcoach en profiteren van optimale labelkeuze

Apotheken kunnen vanaf medio april 2021 de handige module Labelcoach gaan gebruiken. De module van PharmaPartners is als eerste beschikbaar voor alle Mosadex-apotheken onder de naam ‘Optimaal aanschrijven’ vanaf de lancering van Pharmacom versie 516. Andere apotheken volgen in een later stadium. PharmaPartners ontwikkelde de module in samenwerking met Mosadex om de labelkeuze voor apotheken vele malen eenvoudiger en sneller te maken.

Labelcoach maakt het voor apothekersassistenten makkelijker om het meest optimale label te kiezen tijdens het aanschrijven van recepten in Pharmacom. “Voorheen werden assistenten overladen met allerlei pop-upschermen en bevestigingsvragen, maar met Labelcoach krijgt de assistent labeladvies in één overzichtelijk scherm”, vertelt Anna Macleane, Business Analist Farmacie Groepen bij PharmaPartners.

Betere service en meer tijd voor zorgtaken

De module werkt via een slimme koppeling met het IT-systeem van de groothandel waar een apotheek bij is aangesloten. Macleane: “Wanneer een assistent een recept aanschrijft, weegt de module razendsnel verschillende variabelen af, onder andere afkomstig uit de database van de leverancier. Denk aan zorgverzekeraarsbeleid, actuele voorraden, maar ook apotheekbeleid en voorkeuren van patiënten. Ook is aanvullende relevante informatie direct in beeld zichtbaar, zoals blokkades, aandachtspunten, of het een moeilijk substitueerbaar middel betreft en een eventuele medische noodzaak.”

De module levert veel voordelen op voor zowel de apotheek als de assistent. “Assistenten krijgen direct het meest optimale label geadviseerd, waardoor ze meer tijd overhouden voor hun overige zorgtaken”, vertelt Macleane. “LabelCoach toont patiëntspecifieke informatie, bijvoorbeeld dat iemand niet goed kan slikken. Daardoor weet een assistent dat die patiënt een geneesmiddel in poedervorm moet krijgen. Dat draagt bij aan een betere service.”

De helft minder suboptimale aanschrijvingen

Service Apotheek Elburg werkt al een tijdje met de module. “Onze ervaringen zijn zeer positief”, verklapt apotheker Jan Feenstra. “De module geeft een welkom overzicht in de jungle van beschikbaarheid, kosten en voorkeuren van zorgverzekeraars. En het werkt heel gebruiksvriendelijk. De eerste dag merkten we meteen een daling in het aantal suboptimale aanschrijvingen.”

De module brengt Service Apotheek Elburg nog meer profijt. “We krijgen veel minder correcties vanuit de groothandel, omdat we meteen geneesmiddelen selecteren die op voorraad zijn en prijstechnisch het best passen bij de zorgverzekeraar van de patiënt. Dat scheelt ons veel werk. En de receptverwerking verloopt gewoon veel sneller, waardoor we ook vlotter op spoedaanvragen kunnen reageren. Dat we sinds kort gebruikmaken van Digitaal Recept in Pharmacom speelt daar ook een grote rol bij. Hoe minder we als apotheek bezig hoeven te zijn met logistiek, hoe meer tijd we hebben voor onze zorgtaken.” Kan de apotheek nog zonder de module? “Liever niet”, lacht Feenstra. “We schrijven inmiddels 50 procent minder suboptimaal aan, dus dat zegt genoeg.”

“De module geeft een welkom overzicht in de jungle van beschikbaarheid, kosten en voorkeuren van zorgverzekeraars. En het werkt heel gebruiksvriendelijk. De eerste dag merkten we meteen een daling in het aantal suboptimale aanschrijvingen.”
Jan Feenstra, apotheker bij Apotheek Elburg

Prettige samenwerking

PharmaPartners ontwikkelde de module in samenwerking met Mosadex en een betrokken apothekerspanel. Macleane: “We toetsten de module in verschillende sessies aan het panel. Met de feedback van de apothekers verbeterden wij de interface van Pharmacom. Tegelijkertijd optimaliseerde Mosadex de achterliggende engine Optimaal Aanschrijven, die de variabelen koppelt aan Pharmacom. Het was erg prettig om op die manier samen te kunnen werken.”

Daar sluit Ed van ’t Westende, Productspecialist bij NControl, onderdeel van Mosadex, zich bij aan. “Dankzij de soepele samenwerking hebben we nu een krachtig product dat apotheken meer tijd, gemak en minder suboptimale leveringen oplevert. Onze engine in combinatie met de nieuwe versie van Pharmacom levert de Mosadex-apotheken echte  meerwaarde.”

Labelcoach voor Mosadex-apotheken vanaf medio april

De module Labelcoach is voor Mosadex-apotheken beschikbaar vanaf de lancering van de nieuwste versie van Pharmacom. Die vindt medio april 2021 plaats. Van ’t Westende: “Mosadex laat per aangesloten apotheek weten wanneer ze de module kunnen gebruiken. Vervolgens ontvangen Mosadex-apotheken een instructievideo en handleiding om snel te kunnen starten met de module.”

 

“Assistenten krijgen direct het meest optimale label geadviseerd, waardoor ze meer tijd overhouden voor hun overige zorgtaken”
Anna Macleane, Business Analist Farmacie Groepen bij PharmaPartners

Andere apotheken aan de slag met Labelcoach

PharmaPartners is ondertussen al in een ver stadium met het opzetten van de module voor BENU. “We verwachten dat de eerste BENU Apotheken najaar 2021 met Labelcoach zullen starten”, vertelt Macleane. “Daarnaast zijn we met andere leveranciers en groothandels in gesprek om de module ook voor hen te realiseren. Op die manier kunnen de apotheken die bij hen zijn aangesloten ook profiteren van een optimaler, sneller en gebruiksvriendelijker labelkeuzeproces.”

Wilt u weten hoe de module Labelcoach precies werkt? Schrijf u dan in voor de versiebijeenkomst van Pharmacom op 13 april of 19 april. In deze bijeenkomsten laat Anna Macleane zien hoe u met de module het meest optimale label kiest.

Download ""