Gebruikers module Labelcoach enthousiast: ‘Veel sneller en beter aanschrijven’
Apotheken van de Mosadex Groep maken sinds april 2021 gebruik van de nieuwe module Labelcoach. De module – die voor Mosadex-apotheken beschikbaar is onder de naam ‘Optimaal aanschrijven’ – helpt apothekersassistenten het best passende label te kiezen per individuele klant. Hoe ervaren gebruikers de module in de praktijk?
Labelcoach maakt het voor apothekersassistenten makkelijker om het meest optimale label te kiezen tijdens het aanschrijven van recepten in Pharmacom. De module toont in één overzicht welk label het beste past bij een specifieke klant. Daarvoor weegt het razendsnel verschillende variabelen af. Denk aan het apotheek- en zorgverzekeraarsbeleid, marges en actuele voorraden. De Labelcoach neemt ook aanvullende informatie mee in het advies, zoals blokkades, aandachtspunten en een eventuele medische noodzaak.
Vaker de beste keuze maken
Apotheker Mariëlla de Rooij-Duran runt drie Service Apotheek-filialen in Rotterdam-Zuid: Pendrecht, Tarwezigt en Zuidplein. Ze legt uit waarom zij startte met de module Labelcoach. “Mijn assistenten waren veel tijd kwijt om te bepalen welk label ze bij welke patiënt moesten aanschrijven. Afspraken veranderen voortdurend en ook de niet-leverbaarheid van producten zorgt voor veel uitzoekwerk. Daardoor kwam het regelmatig voor dat we achteraf zagen dat we, financieel gezien, niet de beste keuze hadden gemaakt. Dus toen PharmaPartners en NControl me vroegen om mee te denken over de ontwikkeling van de Labelcoach-module om het aanschrijven te digitaliseren en makkelijker te maken, hoefde ik niet lang na te denken.”
Beter overzicht van het aanbod
Ook Service Apotheek Elburg is een paar maanden geleden gestart met de module. “Onze ervaringen zijn zeer positief”, verklapt apotheker Jan Feenstra. “De module geeft een welkom overzicht in de jungle van beschikbaarheid, kosten en voorkeuren van zorgverzekeraars. En het werkt heel gebruiksvriendelijk. De eerste dag merkten we meteen een daling in het aantal suboptimale aanschrijvingen.”
De Rooij-Duran onderschrijft de ervaringen van Feenstra: “Je merkt dat het aanschrijven van recepten veel sneller gaat. Daarnaast maken we vaker de optimale keuze en lopen we minder winstmarge mis. Voor assistenten was het in het begin wennen om de controle los te laten en te vertrouwen op het systeem, maar ze zijn erg blij met de module. Ze houden meer tijd over om te besteden aan zorgtaken.”
Rekening houden met voorraadniveaus
Jan Feenstra van Service Apotheek Elburg noemt nog een groot voordeel: “We krijgen veel minder correcties vanuit de groothandel, omdat we meteen geneesmiddelen selecteren die op voorraad zijn en prijstechnisch het best passen bij de zorgverzekeraar van de patiënt. Dat scheelt ons veel werk. Hoe minder we als apotheek bezig hoeven te zijn met logistiek, hoe meer tijd we hebben voor onze zorgtaken.”
“PharmaPartners ontwikkelt de module bovendien nog steeds door”, vult De Rooij-Duran aan. “Zo worden uitzonderingen op het advies duidelijker zichtbaar in het systeem. En op termijn gaat ook de lokale voorraad in de apotheek meewegen als keuzefactor, zodat restvoorraden nooit te lang blijven liggen. Dankzij de module Labelcoach gaan we steeds proactiever werken.”
De module Labelcoach komt in de toekomst ook beschikbaar voor apotheken die zijn aangesloten bij andere groothandels. Wanneer het zover is, brengen we apothekers daarvan op de hoogte.