
Missie van PharmaPartners en Health Base: werkdruk verminderen in de huisartsenzorg
De werkdruk in de huisartsenzorg blijft ongekend hoog. Zorgverleners hebben te veel taken waardoor ze te weinig tijd voor hun patiënten overhouden. PharmaPartners en kenniscentrum Health Base proberen samen de werkdruk te verlagen door huisartsenpraktijken tijdbesparende IT-oplossingen te bieden.
De hoge werkdruk in de huisartsenzorg is al lange tijd een heet hangijzer. Al in 2018 signaleerde de Landelijke Huisartsen Vereniging dat zorgverleners werkdruk als een probleem ervaarden. Daarom zag de vereniging ‘Meer tijd voor de patiënt’ destijds al als belangrijkste speerpunt. Nog steeds is de werkdruk een veelbesproken onderwerp, want mede door corona kregen zorgverleners het zelfs nog drukker dan voorheen.
Meer chronische klachten, meer taken
Meerdere ontwikkelingen dragen bij aan de hoge werkdruk. “Patiënten worden steeds ouder en krijgen daardoor vaak ook meerdere chronische klachten”, zegt Martijn Ivens, Manager Innovatie bij PharmaPartners. “Daardoor ontstaat een complexere en toenemende zorgvraag. Dat leidt onder andere tot meer periodieke controles door praktijkondersteuners en een intensieve regierol van de huisarts in het netwerk van zorgverleners. Daarnaast is er een tekort aan zorgverleners, waardoor de hoeveelheid werk in huidige huisartsenpraktijken alsmaar toeneemt.”
Het runnen van een praktijk is ook een grotere onderneming dan voorheen. Ivens: “Een huisarts heeft vaak meerdere mensen in dienst, van assistentes tot praktijkondersteuners en praktijkmanagers. Dat moet hij of zij ook allemaal managen, naast het verlenen van zorg.” In de afgelopen jaren verschoven steeds meer taken van de tweede- naar de eerstelijnszorg. “De berg aan taken van de huisartsenzorg groeit daardoor alleen maar meer”, concludeert Ivens.
''Door continu de vinger aan de pols te houden van regionale ontwikkelingen bij onze zorggroepen én te luisteren naar behoeften van huisartsenpraktijken, proberen we telkens oplossingen te ontwikkelen die zorgverleners meer tijd voor patiënten geven''
IT-oplossingen verlichten werkdruk bij zorgverleners
Een belangrijke manier om de werkdruk te verlagen, is door werkzaamheden in de huisartsenzorg te verminderen of te vereenvoudigen. “IT-oplossingen bieden een uitkomst om dat voor elkaar te krijgen”, stelt Ivens. “Enerzijds door patiënten in staat te stellen meer zelf te doen, zoals het inplannen van consulten. Anderzijds door werkprocessen minder tijdrovend te maken. Zoals onze Telefonie-integratie die jaarlijks veel tijd bespaart doordat assistentes bij een telefoontje direct de betreffende patiëntgegevens in Medicom te zien krijgen. Onder andere in de processen voor chronische zorg valt nog veel tijd te winnen.”
Vertrouwen op IT
De digitalisering van de huisartsenzorg is echter nog niet op volle snelheid. “Huisartsenpraktijken werken vaak op een manier die ze gewend zijn en zien de toegevoegde waarde van IT nog niet altijd”, vertelt David van Praag, Accountmanager Huisartsenzorg bij PharmaPartners. “Maar ondertussen merkt iedereen wel dat er door de stijgende werkdruk iets moet veranderen. Om die reden streeft PharmaPartners er altijd naar om IT-oplossingen te ontwikkelen in samenwerking met zorgprofessionals, zodat de oplossingen goed aansluiten bij de dagelijkse praktijk.”
De rol van expertisecentrum Health Base is onmisbaar in de totstandkoming van goede IT-oplossingen. “Wij vertalen medische behandelrichtlijnen naar praktische handvatten voor apothekers en huisartsen”, verklaart Gerrianne Mensink, apotheker bij Health Base. “PharmaPartners zorgt voor de software. Wij stellen protocollen op en zorgen dat die inhoudelijk juist en up-to-date zijn. En we zorgen dat protocollen aansluiten op de dagelijkse praktijk”, zegt Mensink. “Op die manier hoeven zorgverleners bijvoorbeeld niet alle richtlijnen en protocollen uit hun hoofd te kennen, maar kunnen ze rekenen op ondersteuning vanuit Medicom.”
Tijdsbesparing dankzij automatisch ingevulde protocollen
Om de werkdruk in huisartsenpraktijken te verlagen, heeft PharmaPartners in samenwerking met Health Base en zorgprofessionals in de afgelopen vier jaar diverse modules ontwikkeld. “In de nieuwe modules hebben we het mogelijk gemaakt om relaties te leggen naar het patiëntendossier”, legt Mensink uit. ”Daardoor is die informatie direct beschikbaar tijdens het invullen van het protocol. Dat maakt ruimte vrij voor huisartsen en andere zorgverleners in de processen rondom chronische zorg”.
Accountmanager Huisartsenzorg Van Praag vult aan: “De modules zijn onderdeel van Medicom Multidisciplinair, ons ICT-platform waarmee huisartsenpraktijken multidisciplinaire zorg kunnen organiseren.” Zo maakt de module Slimme Protocollen het consultproces voor chronisch zieke patiënten efficiënter. “Normaal gesproken moet een praktijkondersteuner een patiëntendossier helemaal doornemen om het voor de zorgverzekeraar verplichte protocol in te kunnen vullen”, gaat Van Praag verder. “Daar zijn ze vaak de eerste tien minuten van een consult mee bezig. De module Slimme Protocollen vult het protocol automatisch in op basis van gegevens uit het patiëntendossier en bewaakt tevens de status van de belangrijkste indicatoren. Op die manier kan een praktijkondersteuner sneller doen waar het consult voor bedoeld is, namelijk écht in gesprek gaan met de patiënt.”
Slimme beslisondersteuning voor meer proactiviteit
De module MedicomSmart ondersteunt huisartsenpraktijken in het nemen van betere beslissingen. “De module helpt zorgverleners in een huisartsenpraktijk om patiënten nauwkeuriger in de gaten te houden”, legt Van Praag uit. “Als een zorgverlener een patiëntendossier opent, roept MedicomSmart noodzakelijke behandelrichtlijnen aan en geeft vervolgens patiëntspecifieke behandeladviezen.” De module zorgt er ook voor dat een zorgverlener over de gehele praktijk heen patiënten beter kan monitoren. Van Praag: “Je kunt met MedicomSmart gemakkelijk in kaart brengen wie bijvoorbeeld nog niet op diabetescontrole is geweest. Dat bespaart zorgverleners extreem veel uitzoekwerk en het stelt hen beter in staat om preventief te handelen.”
Digitale vragenlijst voorafgaand aan consult
De nieuwste module van PharmaPartners en Health Base moet het proces voor chronische zorg nóg efficiënter maken voor zorgverleners. “De module Consult Voorbereidende Vragenlijsten stuurt patiënten voorafgaand aan een consult digitaal een vragenlijst toe”, vertelt Van Praag. “De ingevulde antwoorden verschijnen daarna direct in het protocol van de zorgverlener. Op die manier kan bijvoorbeeld een praktijkondersteuner het consult beter voorbereiden of zelfs besluiten dat een consult op dat moment niet nodig is.”
Continu samen op zoek naar meer tijd voor de patiënt
Digitalisering van de huisartsenzorg moet de grote zorgvraag behapbaar maken en zorgverleners meer ademruimte bieden. Iedere nieuwe IT-oplossing brengt dat doel dichterbij. Manager Innovatie Ivens: “Door continu de vinger aan de pols te houden van regionale ontwikkelingen bij onze zorggroepen én te luisteren naar behoeften van huisartsenpraktijken, proberen we telkens oplossingen te ontwikkelen die zorgverleners meer tijd voor patiënten geven.”
De modules Slimme Protocollen en MedicomSmart zijn al enige tijd beschikbaar voor huisartsenpraktijken. “De nieuwe module Consult Voorbereidende Vragenlijsten rollen we eind 2021 uit bij de zorggroepen die meehelpen bij de ontwikkeling”, zegt Van Praag. “Vanaf begin 2022 moeten huisartspraktijken door het hele land met de module aan de slag kunnen. Met iedere nieuwe module voor chronische zorgprocessen zetten we weer een stap in de goede richting.”